Μερικές μόνο από τις κριτικές που έλαβε το βιβλίο...
«...Είναι μια υπέροχη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία, που κι αν δεν ήταν η αυτοβιογραφία μιας εκλεκτής φίλης, θα την απολάμβανα το ίδιο, σαν μια εξαιρετικά καλογραμμένη μυθιστορία.
Η μεγάλη αρετή τούτης εδώ της γραφής σας, είναι ότι πετύχατε να δώσετε στο υποκειμενικό, τις διαστάσεις του αντικειμενικού. Κι αυτό είναι το χαρακτηριστικό της αληθινής λογοτεχνίας, της Τέχνης γενικότερα. Στη δική μας ζωή, ο καθένας μας βρίσκει κάτι, που μοιάζει δικό του.
Θα’λεγα πως το ‘παραμύθι’ σας είναι κι ένας ύμνος στην ομορφιά του έρωτα, αν δεν είχε μέσα του και τόσο πόνο και τόσες θλιβερές συγκινήσεις.
Αλλά στο ‘Παραμύθι’ της η Τούλα Μπούτου, δεν κλείνει τα όρια της αφήγησης στον πολυτάραχο βίο της. Προσδίνει σ’αυτή την ‘κατάθεση ψυχής’ ξεχωριστό μέγεθος, με ενδιαφέρουσες κοινωνικές εμπειρίες, αξιοσημείωτα γεγονότα της ιατρικής και ιστορικές στιγμές της πόλης που ζει (…)»
Γιώργος Ν. Κάρτερ
14.9.2010
«...Αριστουργηματικό, έξοχο έργο... Κάνατε λαμπρά που προτιμήσατε απερίφραστα υποκειμενικό, έξομολογητικό χαρακτήρα αφού χάρη στην μαγεία, την αλχημεία που διακρίνει τη γραφή σας, κατορθώνετε να ταυτίζεται ο αναγνώστης, με τις τελείως προσωπικές περιπέτειές σας και να αισθάνεται πως έχουν γίνει δικές του περιπέτειες...»
Θανάσης Νιάρχος
30-4-2011
«...Είναι τόσο κριτικά δοσμένη όλη η έρευνα της ζωής μιας οικογένειας με τόση παρατηρητικότητα, που προσφέρει μια μοναδική ικανοποίηση ψυχής ακόμη και στους αναγνώστες. Γιατί μεταδίδει τον οικογενειακό δεσμό, τους σκληρούς αγώνες, την αγάπη και την ευτυχία και προσθέτει με την λογοτεχνική ικανότητα της έκφρασής της τον πνευματικό και ψυχικό τους κόσμο, όπως τον ένιωσαν, όπως τον έζησαν.
Απλώνεται στο έργο Το παραμύθι μιας ζωής μια ευεργετική ένταση και μια εκτίμηση για μια ζωή που έδωσε συνειδητοποιημένα.
Στέρεα βήματα και καθοδηγητικά.
Δεν θα παραλείψω να προσάψω και τη συνθετική της ικανότητα, που είναι απέριττη και με παραστατική αφήγηση, με μια σωστά δομημένη δημοτική γλώσσα.
Διαθέτει όλες τις αναμφισβήτητες αρετές πεζογράφου –κι όχι μόνο – που παραμένουν υποδειγματικές, γιατί δεν προκαλούν πλήξη και γιατί ανυψώνει τους στοχασμούς και πλαταίνουν τη σκέψη»
Ευαγγελία Μισραχή
Δισέλιδο αφιέρωμα από το Πειραϊκό Λεύκωμα στο 'Παραμύθι μιας ζωής'
απαιτείται δεξί κλικ στις εικόνες και επιλογή "άνοιγμα συνδέσμου σε νέο παράθυρο"
για μεγέθυνση ανάγνωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου