Φωτογραφίες από τα βιβλία μου και την 'Αμυγδαλιά'

Όλα τα βιβλία της Τ. Μπούτου, επιλεγμένα τεύχη από τα Πειραϊκά Γράμματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, βραβεύσεις κ.α

.

.

.

Μικρό απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο «Η Κίνα του 1978, Το μεγάλο ταξίδι της ζωής μου», από τις εκδόσεις Vivliologia (2015)

Κριτικές και αναφορές στο έργο της Τούλας Μπούτου

δείτε κι άλλες κριτικές εδώ

.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

"Τούλα Μπούτου, μια γυναίκα-θησαυρός"



Της Βένας Γεωργακοπούλου

http://www.efsyn.gr/?p=174895


Ο έμπειρος κινηματογραφιστής Στέλιος Χαραλαμπόπουλος επί τρία χρόνια έψαχνε με πάθος την ιστορία του γιατρού, του αθλητή, του αγωνιστή που έπεσε από μια δράκα φασιστών το 1963. Στις μέρες που ζούμε το παλικάρι από την Κερασίτσα θα σας φανεί πιο ζωντανό και κοντινό σας από ποτέ.

...
"...Τούλα Μπούτου, μια γυναίκα-θησαυρός: «Στην ταινία εμφανίζονται πολλοί άνθρωποι που γνώρισαν τον Λαμπράκη, τους βρήκα μόνος μου, από τον έναν στον άλλο. Από την οικογένεια, εκτός από τη γυναίκα του, που ζει ακόμα, είχα την τύχη να συναντήσω τις γυναίκες δύο αδελφών του. Η γυναίκα του Μήτσου, η Ολγα, ζούσε ακόμα στην Κερασίτσα, την πρόλαβα, πήγα και είχε την καλοσύνη να μου βγάλει φωτογραφίες, κάρτες, γράμματα που δεν είχαν ξαναεμφανιστεί. Ακόμα μεγαλύτερος θησαυρός αποδείχτηκε η Τούλα, η γυναίκα του άλλου αδελφού του, του Θόδωρου, που ήταν κι αυτός γιατρός. Η Τούλα τον ήξερε περισσότερο από όλους, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι το τέλος της ζωής του. Οταν ήταν φοιτήτρια Ιατρικής τον είχε καθηγητή, μετά παντρεύτηκε τον αδελφό του, μπήκε στην οικογένεια και ο Λαμπράκης τής ξεγέννησε δυο παιδιά. Και επειδή η Τούλα ήταν από τους πρώτους αναισθησιολόγους στην Ελλάδα, συνεργάστηκε μαζί του και σαν γιατρός. Ηταν ευχής έργο που τη γνώρισα, έναν τόσο καλό και συγκροτημένο άνθρωπο. Μου έδωσε φωτογραφίες και μια επιστολή, που του είχε στείλει ο αδελφός του Θόδωρος από την Ικαρία, εξόριστος. Είχε βγει στο βουνό στην κατοχή, Κεντρική Μακεδονία και Ηπειρο, και χειρουργούσε, έσωσε ένα κάρο μαχητές του ΕΛΑΣ. Και λέει στην επιστολή του στον Λαμπράκη: “φρόντισε την κλινική”...».

Όλη η συνέντευξη για την ταινία του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης", εδώ: 

Μπομπινόφωνο και 8αράκι φιλμ δείχνουν άγνωστο Λαμπράκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου