Φωτογραφίες από τα βιβλία μου και την 'Αμυγδαλιά'

Όλα τα βιβλία της Τ. Μπούτου, επιλεγμένα τεύχη από τα Πειραϊκά Γράμματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, βραβεύσεις κ.α

.

.

.

Μικρό απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο «Η Κίνα του 1978, Το μεγάλο ταξίδι της ζωής μου», από τις εκδόσεις Vivliologia (2015)

Κριτικές και αναφορές στο έργο της Τούλας Μπούτου

δείτε κι άλλες κριτικές εδώ

.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Στις 11 Οκτωβρίου "Το Μυστικό" στο Μπρόντγουαιη





Στις 11 Οκτωβρίου στις 9.00 μ.μ.
θα γίνει η πρεμιέρα του βραβευμένου έργου
της Τούλας Μπούτου 


Το Μυστικό
Ένοχα πάθη. Λάθη. Το τίμημα του ψέματος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Πλατάκης. Σκηνικά: Σάββας Πασχαλίδης.
Κοστούμια: Νίκος – Τάκης. Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας.

Το έργο αναφέρεται στη ζωή και στη σχέση δυο ζευγαριών που κρύβει ένοχα πάθη και μυστικά που ο χρόνος τα είχε κρύψει στη σιωπή του για μεγάλο διάστημα. Όμως, η αλήθεια κάποτε θα φωτίσει την αθέατη πλευρά της ζωής τους. Έτσι θα προκύψουν συγκρούσεις και έντονες συγκινήσεις που θα διδάξουν πολλά για την αξία και τη δύναμη της αλήθειας.

Πρωταγωνιστούν:

Σπύρος Φωκάς
Μανώλης Δεστούνης
Ιλιάς Λαμπρίδου
Χρήστος Φωτίδης
Κυριακή Γάσπαρη
Ελευθερία Πατρικαρέα
Κατερίνα Ροδίτη.

Παίζει ζωντανά βιολί η διάσημη βιολονίστρια απ’τη Μολδαβία Λίλιαν Στρισίν.

Παραστάσεις:

Παρασκευή 8.30 μ.μ.
Σάββατο 9.00 μ.μ.
Κυριακή 6.30 μ.μ.



Πληροφορίες: 2108654787 & 6945262890

Θέατρο ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ
Πατησίων & Αγ. Μελετίου
Τηλ. 2108654787







Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι "Το Μυστικό";




Το "Μυστικό" που είναι βασισμένο στο βραβευμένο βιβλίο μου ''Απολογισμός'', ανεβαίνει αρχές Οκτωβρίου, στο θέατρο Μπρόντγουαιη, σε μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία του έμπειρου Βασίλη Πλατάκη

Με απασχολούσαν πάντα και στα βιβλία μου και στη ζωή μου, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι συγκρούσεις και οι συγκλίσεις, με γοήτευε να ερευνώ  ψυχές και συμπεριφορές ανθρώπων, πριν και μετά τον έρωτα, να παρατηρώ  αντιδράσεις και  επιλογές, μπροστά σε διλήμματα ή προκλήσεις. Ήξερα βέβαια, ότι κάνοντας απιστίες, η γυναίκα ψάχνει κάτι καλύτερο, ενώ ο άντρας κάτι καινούριο. Γνώριζα και εφάρμοζα πάντα, την παλιά σοφή οδηγία, πως ''όσοι αγαπούν, ούτε απατούν, ούτε απαιτούν, ούτε επαιτούν.'' Στα γραφτά, όλα φαίνονται εύκολα, στη ζωή όμως τα πράγματα δυσκολεύουν. Αγαπώ πολύ αυτό το έργο μου, γιατί νομίζω, μιλάει ουσιαστικά για αγάπη και ανιδιοτελή προσφορά. Με νοιάζουν πολύ και τα δύο. Όλους πρέπει να μας νοιάζουν.

Στη θεατρική σκηνή, θα δείτε δύο ζευγάρια που τα ενώνει (ή τα χωρίζει;) ένα ένοχο μυστικό. Όταν αυτό αποκαλύπτεται, μια 25χρόνη φιλία κλονίζεται και ανατρέπονται τα πάντα. Έίναι ένα έργο για τον έρωτα, τα λάθη, τα αδιέξοδα, τα ένοχα πάθη, το τίμημα του ψέματος και την δύναμη της αγάπης, που λέγαμε.

Πρωταγωνιστούν ο Σπύρος Φωκάς, ο Μανώλης Δεστούνης, η Ιλιάς Λαμπρίδου, ο Χρήστος Φωτίδης, η Νίνα Ακτύπη, η Κατερίνα Ροδίτη και η Ελευθερία Πατρικαρέα. 

Aξίζει να δείτε αυτό το έργο.




δημοσιεύθηκε στο 

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

"ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ" αρχές Οκτωβρίου!





Θέατρο ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ
Πατησίων & Αγ. Μελετίου
Τηλ. 2108654787


Πλησιάζει η πρεμιέρα του βραβευμένου έργου
της Τούλας Μπούτου 

Το Μυστικό

Ένοχα πάθη. Λάθη. Το τίμημα του ψέματος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Πλατάκης. Σκηνικά: Σάββας Πασχαλίδης.
Κοστούμια: Νίκος – Τάκης. Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας.

Το έργο αναφέρεται στη ζωή και στη σχέση των ζευγαριών που κρύβει ένοχα πάθη και μυστικά που ο χρόνος τα είχε κρύψει στη σιωπή του για μεγάλο διάστημα. Όμως, η αλήθεια κάποτε θα φωτίσει την αθέατη πλευρά της ζωής τους. έτσι θα προκύψουν συγκρούσεις και έντονες συγκινήσεις που θα διδάξουν πολλά για την αξία και τη δύναμη της αλήθειας.

Πρωταγωνιστούν:

Σπύρος Φωκάς – Μανώλης Δεστούνης

Ιλιάς Λαμπρίδου – Χρήστος Φωτίδης – Νίνα Ακτύπη

 Ελευθερία Πατρικαρέα – Κατερίνα Ροδίτη

Παίζει ζωντανά βιολί η διάσημη βιολονίστρια απ’τη Μολδαβία Λίλιαν Στρισίν.

Παραστάσεις:
Παρασκευή 8.30 μ.μ.  Σάββατο 9.00 μ.μ.  Κυριακή 6.30 μ.μ.

Πληροφορίες: 2108654787 & 6945262890

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Για τον Ε. Κριαρά





Εμμανουήλ Κριαράς
Από τη ζωή και το έργο του


Στις 22 Αυγούστου 2014 έφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, Εμμανουήλ Κριαράς. Είχε γεννηθεί στον Πειραιά, τον Νοέμβριο του 1906 από οικογένεια κρητικής καταγωγής (Σφακιά)
Από το 1930 ως το 1950 εργάστηκε στο μεσαιωνικό αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών όπου έγινε και διευθυντής. Παράλληλα, μετέβη και στο Μόναχο για την ενημέρωσή του αλλά και στο Παρίσι, την πρώτη φορά στη Βυζαντινολογία και τη δεύτερη στη Συγκριτική Γραμματολογία. Αργότερα έγινε τακτικός καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας στο Παν/μιο της Θεσ/νίκης.
Χάρη στις δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το 1965 η πρώτη και για πολλά χρόνια μοναδική αυτοτελής έδρα της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Παν/μιο Θεσ/νίκης που ήταν το άλλο σκέλος των σπουδών και ενδιαφερόντων του.
Κατά την εποχή της χούντας διώχθηκε για τα φρονήματά του και τότε ασχολήθηκε μεθοδικά για τη σύνταξη του «Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας».
Μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε μαχόμενος πνευματικά και παρών και ενημερωμένος για τα πνευματικά δρώμενα της χώρας.
Όπως αναφέρει ο Παν. Ζιώγας, «στο έργο του συντριπτική υπεροχή έχουν τα Λεξικογραφικά του που υπερβαίνουν τις 8500 σελίδες και ακολουθούν τα Γραμματολογικά με 6000 και έπονται τα άλλα. Ακόμα και για τα καθαρά γλωσσικά θέματα οι σελίδες πλησιάζουν τις 900».
 Σε συνέντευξή του στην Ο. Αντωνοπούλου, το 2002, είχε πει: «Ο επιστήμονας δεν πρέπει να μένει μόνο στο εργαστήριο, το οποίο χρειάζεται βεβαίως γιατί δεν μπορεί να γίνει εργασία χωρίς αυτό. Πρέπει όμως να εκλαϊκεύει την επιστήμη του. Να είναι και ερευνητής και δάσκαλος και εκλαϊκευτής».
Η Ελλάδα αναγνώρισε την προσφορά του η οποία βεβαίως αναγνωρίστηκε και στο εξωτερικό. Έχει παρασημοφορηθεί από την Ελλάδα, από την Γαλλία, τη Βιέννη κ.α.
Για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το 2006, τιμήθηκε από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης με την ανώτατη τιμητική διάκριση, τον «Χρυσό Αριστοτέλη».
Ο Εμμανουήλ Κριαράς υπήρξε υπέρμαχος του δημοτικισμού και αγωνίστηκε γι αυτό. Αμφισβητούμενη από πολλούς η πρότασή του να καταργηθεί η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Γυμνάσιο.
Ο Κριαράς υπήρξε μια αξιοθαύμαστη προσωπικότης μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εκτός από την κύρια επίδοσή του στην συγγραφή λεξικών, έγραψε πάρα πολλά βιβλία και συμμετείχε σε εργασίες, όπως : Κωστής Παλαμάς (Γκοβόστης, 1997), Θητεία στη γλώσσα (Γκοβόστης, 1998), Ψυχάρης (Βιβλ. της Εστίας, 1981), Η σημερινή μας γλώσσα (Μαλλιάρης Παιδεία, 1981), Πνευματικές προσεγγίσεις (Univ. Studio Press, 2011)κ.α.
Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για το πολύπλευρο και μακροσκελέστατο έργο του. Ένας πολύτιμος άνθρωπος για την Ελλάδα και τον πνευματικό κόσμο.
Μεταξύ των έργων του υπήρξε και η αυτοβιογραφία του και προσωπικά αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και ιδιαίτερη συγκίνηση για την κριτική του στη δική μου αυτοβιογραφία (Το παραμύθι μιας ζωής, Γαβριηλίδης, 2010):

«(…) Έλαβα την αυτοβιογραφία σας και σας ευχαριστώ πολύ. Είναι γραμμένη με πρωτότυπο τρόπο και αναμφισβητήτως λογοτεχνικά. Έτσι όπως περιγράφετε τη ζωή σας νομίζω ικανοποιεί απολύτως τον αναγνώστη και μπορεί να εκτιμήσει το λογοτεχνικό σας τάλαντο. Έχω και εγώ γράψει αυτοβιογραφία, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μακάρι να την έγραφα όπως εσείς τη δική σας.
    Θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για το επίτευγμα (…)»
Ε. Κριαράς
Θεσσαλονίκη 2.4.2011