Φωτογραφίες από τα βιβλία μου και την 'Αμυγδαλιά'

Όλα τα βιβλία της Τ. Μπούτου, επιλεγμένα τεύχη από τα Πειραϊκά Γράμματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, βραβεύσεις κ.α

.

.

.

Μικρό απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο «Η Κίνα του 1978, Το μεγάλο ταξίδι της ζωής μου», από τις εκδόσεις Vivliologia (2015)

Κριτικές και αναφορές στο έργο της Τούλας Μπούτου

δείτε κι άλλες κριτικές εδώ

.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Νέο βιβλίο της Μαντώς Κατσουλού-Ζολώτα



Την Τρίτη 24 Μαρτίου, απόγευμα, σε ένα χώρο του Δήμου Πειραιά, (δίπλα στο βιβλιοπωλείο Κιβωτός) παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της γνωστής και βραβευμένης λογοτέχνιδος Μαντώς Κατσουλού-Ζολώτα «Ωδή στη μικρή μεγάλη μου πατρίδα», των δικών της εκδόσεων Art-Selana (ποιητική συλλογή).
Ο κύκλος των φίλων λογοτεχνών δεν ήταν πολύ μεγάλος, όμως όλοι ήταν λογοτέχνες με κάποιο έργο και θερμοί θαυμαστές του έργου της Μαντώς.
Δυο είναι οι άξονες της ποίησης γύρω από τους οποίους στρέφεται τόσο επιτυχημένα η ποίηση της Μαντώς: Η αγάπη στην πατρίδα της και η αφοσίωση και η αγάπη στο παιδί της. Βυθισμένη όμως στον πόνο και τα αδιέξοδα. Και όπως και στα άλλα της έργα (δοκιμιακά και πεζογραφήματα και όχι μόνο ποιήματα) έχει ένα πλούσιο χειμαρρώδη λόγο που αγκαλιάζει το αντικείμενο της ποίησής της και κυρίως η γλώσσα της εκφράζει όλη την ομορφιά της ελληνικότητας στη ψυχή της.
Ζω το δικό μου προαιώνιο Έλληνα λόγο,
γεμάτον ιδέες και ζώσες ελπίδες
Καμμιά στους Νόμους σου μομφή, μηδέ και ψόγος,
της Μνημοσύνης γιος σοφός, σεβαστικός, νοήμων,
κι αδέλφι σου Πατρίδα, είν’ ο Λόγος!
(Ελλάδας επίγνωση)

Οι βαθιές της γνώσεις και στη μυθολογία, είναι εμφανείς πάντα στα ποιήματά της.
Αλησμόνητο μου έχει μείνει το άκουσμα του έργου της Ορατόριο που είχε παιχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών και πραγματικά είχα θαυμάσει και τον ωραιότατο στίχο και τη μουσική του επένδυση αλλά και την ωραία εκτέλεση του έργου. Στην Ελλάδα όμως κρίνονται επιλεκτικά οι άνθρωποι. Με… διάφορα κριτήρια.
Οπωσδήποτε η Μαντώ Κατσουλού ανήκει στους παραγνωρισμένους λογοτέχνες αυτής της χώρας.
Ελπίζω η ποιητική της αυτή συλλογή να είναι καλοτάξιδη και να αναγνωριστεί η αξία της από πολλούς αρμόδιους. Και η αγάπη να γίνει ύλη (όπως λέει σε κάποιο ποίημά της), κάτι πολύ κοντινό και πραγματοποιήσιμο.
Ω συ αγάπη, αγάπη! που προσπαθείς να γίνεις ύλη, μια
γίνεσαι άνεμος, πυγολαμπίδα, σύννεφο, φωτιά και χάνεσαι
στα πύρινα βάθη της ανερώτητης ψυχής μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου