Φωτογραφίες από τα βιβλία μου και την 'Αμυγδαλιά'

Όλα τα βιβλία της Τ. Μπούτου, επιλεγμένα τεύχη από τα Πειραϊκά Γράμματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, βραβεύσεις κ.α

.

.

.

Μικρό απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο «Η Κίνα του 1978, Το μεγάλο ταξίδι της ζωής μου», από τις εκδόσεις Vivliologia (2015)

Κριτικές και αναφορές στο έργο της Τούλας Μπούτου

δείτε κι άλλες κριτικές εδώ

.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αναφορά σε μια… αγνοημένη εκδήλωση




Πήρα ετεροχρονισμένα τα Πειραϊκά Γράμματα (τ. Ιουλ-Αυγ-Σεπ 2014). Βέβαια από τότε, τον Ιούλιο, έχουν αλλάξει πάρα πολλά στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και με μεγάλη μου λύπη το διαπιστώνω γιατί τον Π.Σ. τον έχω ζήσει και αγαπήσει από τα πρώτα χρόνια της πειραϊκής μου παρουσίας – εκτός των άλλων, επί 9 χρόνια υπήρξα Έφορος Φιλολογικού στον ΠΣ και εκδότρια του περιοδικού Πειραϊκά Γράμματα-  καθώς ναι μεν έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα αλλά έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια στον Πειραιά και έχω ταυτιστεί απόλυτα με την πόλη αυτή. Σαν γιατρός, λογοτέχνις και άνθρωπος.

Το περιοδικό, υπό την διεύθυνση του κ. Θ. Κατσικάρου και την επίβλεψη του κ. Δ. Πιστικού και την ευπρεπή του εμφάνιση, περιέχει παραλείψεις που δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση. Δεν θα αναφερθώ στα γεγονότα που πιθανόν προκάλεσαν αυτές τις παραλείψεις όμως θα αναφερθώ στο απαράδεκτο αποτέλεσμά τους.

Αναφέρεται το περιοδικό γενικά από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2014 σε 7 εκδηλώσεις συνολικά και αδικαιολογήτως απουσιάζει σ’αυτό τον μικρό αριθμό, η εκδήλωση της 2ας Ιουνίου για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Δραματικής Σχολής του ΠΣ – της αρχαιότερης της χώρας - από την οποία έχουν περάσει κορυφαίες θεατρικές προσωπικότητες.

Την βραδιά άνοιξε με ενθουσιαστική ομιλία η τότε πρόεδρος κ. Μ. Τσανάκη. Ακολούθησε ομιλία του διευθυντή Μανώλη Δεστούνη, διαβάστηκε μήνυμα της κ. Ροζίτας Σώκου, ενώ εκ των καθηγητών μίλησε επίσης ο σκηνοθέτης Βασίλης Πλατάκης. Για την ιστορία της Σχολής και τις προσωπικές του εμπειρίες, αναφέρθηκε εκτενώς ο μακροβιότερος διευθυντής της σχολής κ. Ν. Φιλιππόπουλος ο οποίος και τιμήθηκε από τον Π.Σ. εκείνο το βράδυ.

Ενδεικτικά μόνον αναφέρω ότι μεταξύ των διδασκάλων της σχολής ήταν ο Γκίκας Μπινιάρης, Πίτσα Καπιτσινέα και από τους νεότερους ο κ. Τάκης Τζαμαριάς ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση της και είναι ακόμη σήμερα διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Όλες οι εφημερίδες του Πειραιά αναφέρθηκαν στην εκδήλωση αυτή που είχε τεράστια επιτυχία. Πως είναι δυνατόν η ιστορική μνήμη που συνδέεται με την καθημερινότητα της πόλης μας να μην λειτουργεί σ’αυτή την περίπτωση;



Ακολουθούν οι φωτογραφίες και το κείμενο της ανάρτησής μου της 7 Ιουνίου 2014


Ο δ/ντής σπουδών της Σχολής κ. Μανώλης Δεστούνης, η πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Τσανάκη, ο γνωστός ηθοποιός μας Γιάννης Τσιμιτσέλης και ο σκηνοθέτης και δάσκαλος της σχολής κ. Βασίλης Πλατάκης


Η ιατρός και λογοτέχνις κ. Τούλα Μπούτου στο κέντρο ανάμεσα σε εκλεκτές φίλες και φίλους που κατέκλυσαν την μεγάλη αίθουσα βαρώνου Κίμωνος Ράλλη



Λαμπρή επιτυχία είχε η γιορτή που δόθηκε τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου, στη μεγάλη αίθουσα του Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη, για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μιας σχολής που ίδρυσε ο Βασίλης Ρώτας το 1914. Είναι η αρχαιότερη δραματική σχολή κι έχει βγάλει κορυφαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου (Κατίνα Παξινού, Αιμίλιο Βεάκη, Σαπφώ Νοταρά, Κάρμεν Ρουγγέρη, κ.α.)
Μεταξύ των ονομάτων που δίδαξαν στη σχολή ήταν ο Γκίκας Μπινιάρης, η Πίτσα Καπιτσινέα, ο Τάκης Τζαμαργιάς από τους νεότερους.
Παρευρέθηκε και βραβεύτηκε ο μακροβιότερος διευθυντής της Σχολής, Νίκος Φιλιππόπουλος.
Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο καταξιωμένος μας ηθοποιός Γιάννης Τσιμιτσέλης.
Τα σχόλια των παρευρισκομένων για τη θεατρική επίδοση των μαθητών, οι οποίοι διδάχτηκαν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα αφού ο Μανώλης Δεστούνης ανέλαβε ως διευθυντής στη μέση της σεζόν, ήταν ενθουσιώδη. Τα παιδιά έπαιξαν άψογα τους ρόλους τους σε σκηνοθεσία του Β. Πλατάκη.

φωτογραφίες από:  Φωνή των Πειραιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου