Φωτογραφίες από τα βιβλία μου και την 'Αμυγδαλιά'

Όλα τα βιβλία της Τ. Μπούτου, επιλεγμένα τεύχη από τα Πειραϊκά Γράμματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, βραβεύσεις κ.α

.

.

.

Μικρό απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο «Η Κίνα του 1978, Το μεγάλο ταξίδι της ζωής μου», από τις εκδόσεις Vivliologia (2015)

Κριτικές και αναφορές στο έργο της Τούλας Μπούτου

δείτε κι άλλες κριτικές εδώ

.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μια βραδιά για τον Παναγιώτη Τέτση

Μια βραδιά για τον Παναγιώτη Τέτση
στο Μέγαρο Μουσικής στις 29-02-2016
Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλου

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα:
Βραβείο Εικαστικών Τεχνών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ
που θα απονέμεται ανά διετία σε διακεκριμένο εικαστικό καλλιτέχνη.

Για το έτος 2016 – με υπουργό τον κ. Αριστείδη Μπαλτά – σαν ο πρώτος τιμώμενος με το βραβείο επελέγει ο ζωγράφος – ομότιμος καθηγητής και Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης.
Ήμασταν εκεί αυτή την λαμπρή βραδιά, κι η μόνη λυπηρή νότα ήταν η απουσία του κορυφαίου μας Καλλιτέχνη και σπάνιας προσωπικότητας Ανθρώπου λόγω προβλημάτων υγείας του. Το βραβείο επέδωσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Για την ζωή και το έργο του μίλησε η κ. Μαρίνα Λαμπράκη -
Πλάκα με τον γλαφυρό συναρπαστικό τρόπο που ξέρει να εκφέρει την κάθε ομιλία της.

Τονίσθηκε η μεγάλη προσφορά του Δάσκαλου από ανεκτίμητα έργα του – στην Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Εκείνη η μοναδική στον κόσμο «Λαϊκή Αγορά» του που μόνη της θα καταλάβει έναν τεράστιο χώρο στο Μουσείο κρατώντας μιαν ασπαίρουσα καθημερινή Ελληνικότητα – το ασύγκριτο ελληνικό Φως – μέσα στην έκτασή της- Νομίζω 50 μέτρα μήκος με χιλιάδες λεπτομέρειες προσώπων και διαφόρων κινήσεων του κόσμου μέσα στο χώρο της Λαικής Αγοράς σε μια πανδαισία χρωματιστών πινελιών που ο καλλιτέχνης τις ζωγράφισε γονατισμένος μια-μια, ακουμπώντας πάνω τους την καρδιά του. Όλο το έργο του Π. Τέτση είναι μια αιωνιότητα για τα ανθρώπινα μέτρα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού – Αθλητισμού ο κ. Α. Μπαλτάς μίλησε για τη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα, την θέση της ευκαιρίας και τις προοπτικές για τους νέους της χώρας μας σε σχέση με τον πολιτισμό – με μιαν υπερβολική θα ‘λεγα αισιοδοξία για ένα τέτοιο «τώρα» που βιώνουμε και ιδίως οι νέοι μας κι εύχομαι τουλάχιστον να σημαίνει αυτό κάποιο προμάντεμα για ένα καλύτερο «Αύριο».

Το βραβείο από τα χέρια του Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου παρέλαβε ο γιος του Δημιουργού Π. Τέτση ο νεαρός Αλέξης. Μας χάρισε ιδιαίτερη συγκίνηση το γράμμα ευχαριστιών της μητέρας του της κας Τέτση και τα δικά του γλυκά λυπημένα λόγια.

Αποχωρήσαμε σκεπτικοί με μιαν ευχή βγαλμένη απ’ όλες τις καρδιές μας. Να βρει πολύ γρήγορα ο αγαπημένος άνθρωπος, φίλος και καλλιτέχνης την υγεία και την ξεχωριστή ικμάδα του – για να χαρίσει στον κόσμο κι άλλες ασύγκριτες δημιουργίες του, τιμή για την Ελλάδα μας.

Τούλα Μπούτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου