Φωτογραφίες από τα βιβλία μου και την 'Αμυγδαλιά'

Όλα τα βιβλία της Τ. Μπούτου, επιλεγμένα τεύχη από τα Πειραϊκά Γράμματα, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, βραβεύσεις κ.α

.

.

.

Μικρό απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο «Η Κίνα του 1978, Το μεγάλο ταξίδι της ζωής μου», από τις εκδόσεις Vivliologia (2015)

Κριτικές και αναφορές στο έργο της Τούλας Μπούτου

δείτε κι άλλες κριτικές εδώ

.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ένα απολαυστικό γράμμα του Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

Από το εξαίρετο κορυφαίο περιοδικό της λογοτεχνίας του Μ. Σταφυλά "Πνευματική Ζωή" αντλώ και αναδημοσιεύω κάτι που μου χάρισε το πιο χαρούμενο γέλιο και ίσως και κάποια ανάλογη προσφορά.

ΕΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

Όταν ο Καραγάτσης κυκλοφόρησε τον "Γιούγκερμαν" τα κουτσομπολιά πήγαιναν και έρχονταν πως έβγαλε εκατομμύρια από τις πωλήσεις, και έγινε πλούσιος. Μάλιστα ένας ρεπόρτερ βραδινής εφημερίδας το "επιβεβαιώνει" με ασφαλείς πληροφορίες. Ο Καραγάτσης μόνο με καταλυτική ειρωνεία μπορούσε να τα αντιμετωπίσει. Αυτό διαπιστώνεται από ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στη "Νέα Εστία" την 1 Νοεμβρίου 1942. Το αναδημοσιεύουμε εδώ για να ξεφύγουμε από την μνημονιακή κρίση.
Τώρα που τόσο δυσκόλεψαν οι καιροί !!!


Το κλειδί της Ευπορίας

Αγαπητέ Χάρη,
Θα έμαθες τη συφορά μου. Η αποθήκη που είχα φυλαγμένα τα δισεκατομμύρια του "Γιούγκερμαν"πήρε φωτιά. Από ακατονόμαστη τσιγκουνιά παράλειψα να την ασφαλίσω. Και σήμερα είμαι πένης.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, και ο στόμαχος απαιτητικός... Πως να ζήσω; Και τι μαύρη αγορά να κάνω; Ν'αφήσω το ρέμα της δυστυχίας να με παρασύρει στην τελειωτική καταστροφή; Όχι! θ' αντιδράσω! Κι ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα δύο γνωστών και μη εξαιρετέων συναδέλφων μας, θα βρω και το Κλειδί της Ευτυχίας!
Σε θερμοπαρακαλώ, λοιπόν, να δημοσιέψεις στη "Νέα Εστία" την παρακάτω αγγελία:
"Δόκιμος και πασίγνωστος λογοτέχνης, που η σκληρή ανάγκη των υποχρεώνει να κρατήσει την ανωνυμία, αναλαμβάνει να βοηθήσει με το ταλέντο, την πείρα και την εργασία του, τα πρώτα λογοτεχνικά βήματα των μελλοντικών συγγραφέων μας. Προτιμούνται οι κυρίες και οι γιοί μαυραγοριτών.
Τιμολόγιο:
1) Διόρθωμα διηγήματος ........................................ ................ Λάδι οκ.   1
2) Διόρθωμα νουβέλας .............................................................  Λάδι οκ.   3
3) Διόρθωμα μυθιστορήματος ................................................. Λάδι  οκ. 12
4) Διασκευή μυθιστορήματοςσε θεατρικό έργο και αντίθετα . Λάδι  οκ. 24

Επιπλέον διαθέτουμε πλούσια συλλογή πρωτότυπων,ανέκδοτων κι ολότελα άγνωστων λογοτεχνικών έργων αρίστης ποιότητος (διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, θέατρο), σε τρόπο που να μπορούν εύποροι πελάτες μας να κάνουν παταγώδη λογοτεχνικήν εμφάνιση δίχως να κοπιάσουν καθόλου. Τιμαί κατόπιν ιδιαιτέρας συμφωνίας.

ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ ΠΛΗΡΗΣ
Σπεύσατε ! Σπεύσατε !     "

Αυτή είναι η αγγελία.
Σε θερμοπαρακαλώ, το "εχεμύθεια πλήρης" να το βάλεις με τα μεγαλύτερα κεφαλαία του τυπογραφείου... Για να σιγουρευτούν οι μελλοντικοί πελάτες μου πως δεν κινδυνεύουν να πάθουν τα ρεζιλίκια της κ.Πετροβάτου.
Εσύ με ξέρεις καλά..... Ίσως είμαι παλιάνθρωπος, Αλλά παλιάνθρωπος με ήθος .

Χίλια ευχαριστώ
Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

Ο Κος Μ. Σταφυλάς ξέρει πολύ καλά τι να διαλέγει για το περιοδικό του.Δυστυχώς η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται.. και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα το περίμενες ποτέ, οι οποίοι...  χαίρουν στην κοινωνία φαινομενικά ήθος και πίσω τους καλοκαμουφλαρισμένη παλιανθρωπιά. Οι απόγονοι του Μ. Καραγάτση, η αξιόλογη μοναχοκόρη του και ο χαρισματικός εγγονός του, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης, Δημήτρης Τάρλοου έχει κληρονομήσει το ταλέντο του.... χωρίς παρατράγουδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου